Søg
Close this search box.

NIKOLAJ ØRIS: ANFØRER PÅ OG UDEN FOR BANEN

Nikolaj Øris har haft en håndbold i hånden, siden han var omkring fire år gammel. Hundredvis af timer i legerummet med en skumbold er blevet til tusindvis af timer i diverse omklædningsrum og på halgulve i ind- og udlandet. Vi tegner et portræt af Bjerringbro-Silkeborgs rutinerede anfører.

Hvordan vil du beskrive din rolle på holdet?

”Som en af de mere erfarne og en af dem, der har været her i mange år, så er der jo både en rolle på banen og uden for banen. Og i og med, at jeg er blevet anfører, skal jeg sørge for at alle har det godt og føler sig tilpas og så være en hjælpende hånd for primært de yngre kræfter på holdet. Måske dele lidt erfaring ud – lidt livserfaring og lidt håndbolderfaring. Det kan der nogle gange være brug for. Og så er der jo det spillemæssige, hvor jeg også skal være med til at tage et ansvar og sørge for, at vi får udført de rigtige ting.”

Hvordan tror du, dine kammerater og kollegaer vil beskrive dig?

”Jeg håber, at de vil beskrive mig som en flink og en rar fyr, som prioriterer holdet højt. Hvis vi skal præstere som hold og som klub, så bliver vi nødt til at arbejde sammen, og det er meget det, jeg går ind for. Det håber jeg også, er det, jeg viser, og det, der bliver fortalt. ”

Hvordan vil du beskrive følelsen af at stå i spillertunnellen?

”Det er altid specielt. Kampe er det, der er det sjoveste. Og det, der bliver målt og vejet, det er jo de kampe, vi spiller. Så jeg synes altid, det er specielt at løbe på banen – især i JYSK arena. Når man kan høre ørnen, der begynder at skrige, giver det altid lidt ekstra motivation og gejst, og så ved man, at nu er det nu. Nu er det sidste kald, inden man skal ind at præstere.”

Hvad gør du for, at nye spillere føler sig velkomne?

”Jeg sørger for at give dem en masse opgaver, de kan løse. Rense min bold og fylde min drikkedunk. Ej, jeg tror ikke, at jeg gør noget specielt, men det er vigtigt, at man anerkender dem og viser dem, at de er velkomne. Jeg tror, det er en styrke hos de fleste håndboldspillere, at de er meget åbenhjertede og gode til at tage imod folk. Det er jo en stor del af vores branche, at man oftere og oftere får nye holdkammerater. Så jeg tror ikke, at min rolle der er så meget anderledes end alle andres. Folk er generelt gode til at åbne armene og hjælpe hinanden. Og når der kommer nye til, kræver det selvfølgelig også, at de er indstillet på at lære noget nyt og tage imod det, man nu tilbyder.”

Hvad betyder noget for, at du selv trives i omklædningsrummet og på banen?

”For mit vedkommende synes jeg, det er rart, at der er et miks af nogle på ens egen alder, som du kan snakke børnepasning, huslån og de lidt mere voksne ting med og så nogle unge, der kan sætte lidt mere gang i det, og som måske har nogle lidt vildere hverdagshistorier end os gamle. Så jeg kan godt lide, at der er det der miks af, at vi er nogle forskellige steder i livet, men samtidig kommer rigtig godt ud af det med hinanden og er gode til at lytte til hinanden, selvom vi er forskellige steder. Det betyder meget for mig uden for banen. Så kan man sige, at for at man kan trives på håndboldbanen, så skal man være enige om, hvad vores gameplan og vores taktik er. At alle er enige om, at det vi gør, det er det rigtige. For hvis alle sejler i hver sin retning, så er det sjældent, det bliver godt.”

Hvordan har du ændret dig som spiller, siden du første gang trak Bjerringbro-Silkeborg-trøjen over hovedet?

”Jeg tror, at udviklingen som håndboldspiller har fulgt udviklingen som person. Man er blevet mere velovervejet og reflekterende. De første år var det bare ind og give den gas. Når rollen så samtidig var mindre, var det jo med at se, om man kunne komme ind og bevise noget på kortere tid. Nu er der lidt flere overvejelser og tanker bag det, man gør, plus at – ligesom i andre fag – jo længere tid, du er i et fag, jo klogere skulle du også gerne blive, og jo flere aspekter af spillet burde du også kunne se. Jeg føler, der er stor forskel på mig nu og så for 15 år siden.”

Dit håndbold-CV er jo ret imponerende allerede, men hvad drømmer du om at opnå i den resterende del af din karriere?

”Jeg drømmer stadig meget om det samme. Jeg drømmer om, at vi kan vinde nogle flere titler her i klubben. Jeg sidder lidt med en fornemmelse af, at jeg skulle have vundet noget mere, eller at vi skulle have vundet noget mere som klub. Det har mange gange været lige ved og næsten, og der er mere sølv end guld i skuffen derhjemme. Jeg har et mål om, at jeg gerne vil vinde pokalturneringen – jeg har aldrig vundet pokalturneringen. Det vil jeg gerne se, om jeg kan nå. Og så vil jeg rigtig gerne se, om vi kan vinde danmarksmesterskabet igen, inden det hele er ovre.”

FUN FACTS

  • Nikolaj Øris har haft en håndbold i hånden, siden han var omkring fire år gammel.
  • Sammen med sine brødre har han trænet hundredevis af timer med skumbold hjemme i legerummet som dreng.
  • Den unge, venstrehåndede bagspiller trak i trøjen for Bjerringbro HK (BHK) indtil 1999, hvor BHK og Bjerringbro KFUM blev slået sammen til Bjerringbro FH.
  • Han kan være temperamentsfuld og viste det tidligt på banen. Nikolaj forlod engang som ca. 7-årig en træning i protest mod, at der blev dømt dårligt. Og ja, det var til en helt almindelig træning, så allerede dengang var vindermentaliteten på plads.
  • Nikolaj var aktiv fan af Bjerringbro FH’s ligahold, indtil han selv blev senior.
  • Han var på første seniortræningslejr som 18-årig i 2004 med Bjerringbro FH i Frankrig. Første træning blev dog uden Nikolaj, da han sov over sig, og bussen kørte til hallen uden ham. Han fik derfor 5-6 timer alene på et kloster in the middle of nowhere, fortæller rygterne.
  • Nikolaj har været inde omkring DHF’s talentsystem helt fra starten, og listen over de meritter, han har på sit CV er imponerende. Senest er titlen ”dobbelt verdensmester” blevet tilføjet, og han har også rundet flotte 500 kampe og 2000 mål i Bjerringbro-Silkeborg-trøjen.

NIKOLAJ ØRIS NIELSEN

Født: 26.09.86
Højde: 194 cm
Vægt: 97 kg
Trøjenummer: 7
Position: Højre back
Bjerringbro-Silkeborg-spiller siden: 2005
Personlig sponsor: Tømrerfirmaet SMITH A/S