Nu skal affaldet sorteres i JYSK arena

Et nyt partnerskab mellem Bjerringbro-Silkeborg Håndbold, Silkeborg-Voel KFUM og Silkeborg Forsyning betyder, at affaldet fra håndboldkampe i JYSK arena i Silkeborg fremover bliver sorteret. Samtidig får Silkeborg Forsyning en ny platform til at kommunikere med en vigtig målgruppe om forsyning.

Foto: Rethink Event

60.000 årlige håndboldgæster i JYSK arena i Silkeborg skal nu sortere deres affald, når de hepper på de lokale håndboldhelte og -heltinder.

Silkeborg Forsyning leverer, som en del af et nyt partnerskab med de lokale håndboldklubber Bjerringbro-Silkeborg Håndbold og Silkeborg-Voel KFUM, et nyt, bæredygtigt og sorteringsvenligt affaldssystem, der skal erstatte det nuværende system, hvor alt affald ryger i samme spand.

Systemet får debut til kampen på lørdag den 12. februar mellem Bjerringbro-Silkeborg Håndbold og GOG kl. 16.10.

I det nye system skal affaldet sorteres i pap, rest og pant. Dermed vil omkring 50.000 stykker klappepap hver sæson blive sendt til genanvendelse i stedet for at ryge til restaffald. Dertil kommer flere tusinde ølhanke i pap.

Men potentialet er endnu større. Affaldssystemet er meget fleksibelt og kan tilpasses alle typer affald og fungere til alle arrangementer i JYSK arena. Derved kan affald fra de omkring 200.000 årlige gæster i JYSK arena potentielt sorteres, fx når der er koncerter.

Forsyningsdirektør: Vi tager ansvar for bæredygtighed

Partnerskabet mellem Silkeborg Forsyning og de to håndboldklubber er blandt andet kommet i stand ud fra et fælles ønske om at ville hjælpe andre til at arbejde med bæredygtighed, fortæller administrerende direktør i Silkeborg Forsyning, Jens Bastrup:

”I Silkeborg Forsyning tager vi ansvar for at bringe vores faglighed i spil på alle forsyningsområder. Vi så en mulighed for at gøre en meget konkret forskel og hjælpe håndboldklubberne i gang med affaldssortering,” siger han.

Derudover er partnerskabet også en kommunikationskanal og giver synlighed for Silkeborg Forsynings budskaber overfor en vigtig målgruppe, pointerer Jens Bastrup:

”Vi har brug for at komme i dialog med borgerne, fx om den nye måde, vi skal sortere vores affald på. Vi leverer også fjernvarme og vand til tusindvis af kunder i kommunen ligesom vi, ud over affald, håndterer spildevand. Det har vi også brug for at fortælle om fra tid til anden. Det bliver dette partnerskab også en del af,” siger han.

Rune Kristensen (S) er ny formand for Klima- og Miljøudvalget i byrådet i Silkeborg Kommune.

Han hilser det nye partnerskab velkomment, da det inspirerer både borgere og virksomheder til at arbejde med sortering og genanvendelse.

”Jeg hilser alle initiativer velkomne, der fremmer endnu mere affaldssortering og genanvendelse. Det er i den retning, vi skal. Jeg er stor fortaler for, at vi skal lade os inspirere på tværs af sektorer, virksomheder og borgergrupper, så dette nye partnerskab sætter en retning, der er meget positiv og som vi skal videreudvikle,” siger han.

Håndboldklubber: Startskud til større fokus på bæredygtighed

I Bjerringbro-Silkeborg Håndbold og Silkeborg-Voel KFUM sidder der to tilfredse direktører, som kan se håndgribelige resultater på den korte bane og spændende perspektiver på den lange bane.

Direktør i Bjerringbro-Silkeborg Håndbold, Jesper Schou, pointerer at samarbejdet med Silkeborg Forsyning er første skridt på vejen mod en mere strategisk, bæredygtig indsats for klubben:

”Vi ønsker at bidrage til bæredygtighed, og samarbejdet med Silkeborg Forsyning gør det muligt for os at komme godt fra land på et meget konkret område. Vi er blevet inspireret til at begynde rejsen nu, så det her er første skridt på vejen mod at agere mere bæredygtigt for Bjerringbro-Silkeborg Håndbold,” siger han.

Også Mikael Bak, der er direktør i Silkeborg-Voel KFUM, ser samarbejdet med Silkeborg Forsyning som et startskud til mere:

”Vi vil gerne være en grøn klub med fokus på bæredygtighed. Det kan dog være en udfordring at omsætte til konkrete initiativer. Men Silkeborg Forsyning har gjort den vision mulig for os på en meget håndgribelig måde, hvor vi gør en forskel fra dag ét. Det er meget tilfredsstillende,” siger han og understreger, at de ikke stopper ved affaldssortering, men også vil arbejde med bæredygtighed i flere former på tværs af klubben.

Partnerskabet mellem Silkeborg Forsyning og de to håndboldklubber indeholder også forskellige kommunikationsindsatser og indgår som et element i Silkeborg Forsynings kommunikationsstrategi om mere synlighed.

Eksempelvis bliver Silkeborg Forsyning matchpartner på to kampe i efteråret, hvor der kommer fuld fokus på den nye affaldssortering i ti fraktioner, der bliver indført løbende hen over efteråret 2022.

FAKTA OM AFFALDSSYSTEMET

  • Systemet hedder Waste Inn og er udviklet af Rethink Event og Don’t Waste It fra Aarhus.
  • Metallet i Waste Inn er i sig selv bæredygtigt produceret af overskudsmateriale fra en virksomhed, som producerer ventilationsanlæg.
  • Plastikdelene er produceret af overskudsmateriale af akryl fra solskærme til lastbiler.
  • I første omgang bliver systemet i JYSK arena udstyret med indsatser til pap, restaffald og pant og er således målrettet omkring 40 hjemmekampe og 60.000 tilskuere om året for Bjerringbro-Silkeborg og Silkeborg Voel-KFUM.
  • Det er nemt og ligetil at skifte indsatserne til andre affaldstyper. Dermed kan samme system bruges til koncerter og andre arrangementer i JYSK arena.
  • Silkeborg Kommune vurderer, at der anslået hen over et normalt år vil være omkring 200.000 gæster i JYSK arena ud over håndboldtilskuere.
  • Det er op til Silkeborg Kommune om systemet skal udvides til at kunne håndtere alle arrangementer.

FAKTA OM PARTNERSKABET

  • Silkeborg Forsyning, Bjerringbro-Silkeborg Håndbold og Silkeborg-Voel KFUM har indgået et partnerskab på 2,5 år.
  • Silkeborg Forsyning bidrager med viden og faglighed om affaldshåndtering og leverer bæredygtige og sorteringsvenlige affaldsbeholdere til JYSK arena.
  • Partnerskabet med håndboldklubberne indgår som et element i Silkeborg Forsynings kommunikationsstrategi om mere synlighed og kommunikation.